top of page

Kinderen op je bruiloft

Trouwen vóór je kinderen hebt, is allang niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Sterker nog, we worden steeds vaker geboekt door stellen die al een of meerdere kinderen hebben. Ook wij trouwden toen onze eerste er al was. Soms is trouwen het begin van het verhaal en voor anderen maakt trouwen het verhaal juist af. Hoe het ook zij, je kunt ze niet aan hun lot overlaten. Wat zijn nu de handigste of leukste dingen om te doen met kinderen op een bruiloft? Wij geven een paar tips! De eerste: neem een oppas mee!

Trouwen met kinderen

Baby’s & peuters

 • Het handigste is als je een locatie hebt waar je alles kan doen -van aankleden tot feest- zodat je voor je kind(eren), maar ook voor jezelf rust creëert. 

 • Zorg in de dagen voorafgaand aan de bruiloft dat de kleine voldoende slaapt en zijn/haar normale ritme kan volgen. 

 • Vergeet niet dat het aankleden van je kind voor de dag, ook een mooi onderdeel voor ons is om vast te leggen. Dus plan daar ook een momentje voor in. 

 • Heb je een kindje dat nog borstvoeding krijgt? Houd gewoon je normale schema aan. Als je hem/haar moet voeden tijdens het aankleden kan dit ook heel mooi zijn voor de foto. Vergeet dit niet in het draaiboek en denk na over wat je aandoet tijdens het aankleden zodat je wel comfortabel erbij zit. 

 • Zet het babybedje vast klaar op een kamer en laat de oppas hem of haar tussendoor meenemen voor de slaapjes. 

 • Geef je nog borstvoeding? Zorg dan dat je genoeg gekolfd hebt voor tijdens de ceremonie t/m het feest zodat de kleine niks te kort komt. Wil je hem/haar toch liever zelf voeden, maar niet en plein publique? Vraag dan aan de locatie of ze daar een ruimte voor vrij kunnen maken. 

 • Is je kindje al iets ouder? Geef de oppas dan voldoende eten, drinken en snacks mee, zodat ze de kleine rustig kan houden tijdens de ceremonie. 

 • Vind je het fijn om je kind(eren) dichtbij je te hebben tijdens de ceremonie? Zet dan een bankje, stoeltje of kinderwagen naast jullie neer. Heb je een newborn en heb je een mooie wieg thuis die perfect in de sfeer van de bruiloft past? Overweeg dan om die gewoon naast jullie te plaatsen. The Kind Label heeft bijvoorbeeld hele mooie en handzame Mozeswiegjes en Kleine Keutel mooie bamboo babybedjes. En wij hebben op de studio ook een rotan wieg staan die we voor jullie mee kunnen nemen. 

 • Wil je dat je kindje de ringen komt brengen, maar loopt hij/zij nog niet zo goed? Geef dan een ouder kindje uit jullie gezin/familie/vriendenkring de taak om met hem/haar mee te lopen wanneer het niet gaat of er ineens plankenkoorts is. Je kan ook de favoriete loopwagen versieren en hem daarin voort laten duwen. 

 • Instrueer de oppas dat ze even met de kleine gaat lopen als hij/zij tijdens de ceremonie huilerig wordt. Maar vergeet niet aan haar te communiceren hoe laat het moment begint dat jullie daadwerkelijk trouwen. 

 • Wil je tijdens de shoot ook wat foto’s met je kindje? Leuk! Heb je een kindje onder de 6 maanden? Overweeg dan om een mooie lange doek in de kleur van je jurk mee te nemen waar je de kleine in kan wikkelen. Een doopselkleed of een mooie kanten doek kan bijvoorbeeld ook goed dienen hiertoe. Maar ook een draagdoek kan erg mooi zijn. Artipoppe heeft bijvoorbeeld hele mooie. Leg dan alleen wel een hydrofieldoek tussen je jurk en de baby zodat deze niet vies kan worden. 

 • Laat de oppas in hetzelfde hotel overnachten als jullie, zodat je kindje(s) dicht in de buurt van jullie is(/zijn), maar jullie toch nog een huwelijksnacht hebben. Op de kamer bij opa & oma, oom en tante, etc kan natuurlijk ook. 

TWC-4193.jpg
TWC-5164.jpg
TWC-4588.jpg
TWC-6260.jpg
TWC-0098.jpg
HG_L3242.jpg

Kinderen 5+

 • Betrek je kind(eren) actief bij de bruiloft. Vertel hen van tevoren wat er gaat gebeuren en dat het een feest is voor jullie hele gezin, maar leg er niet te veel druk op.

 • Laat je kind(eren) helpen met aankleden. Laat de zoons papa helpen met zijn veters strikken, jas aandoen en (zogenaamd) de stropdas te strikken. Laat de dochters mama helpen met haar kousenband en eventuele sieraden om of schoenen aan te doen, maar doe dit pas nadat de jurk aan is, want:

 • Laat de bruid de dochters aankleden en stuur hen vooral niet weg tijdens de momenten dat mama’s haar en make-up wordt gedaan. Houden ze van typische meisjes dingen? Laat hun nagels dan ook lakken en hun haar doen door de haarstyliste. Maar het kan wel weer erg leuk zijn om de kinderen mama pas weer te laten zien wanneer ze haar jurk helemaal aan heeft. Voor kinderen is het namelijk alsof mama ineens omgetoverd is tot een levende Disney prinses en hun reactie is vaak priceless en absoluut de moeite waard om vast te leggen.

 • Zorg dat hun schoenen een beetje ingelopen zijn zodat je er niet op de dag van je bruiloft achterkomt dat ze niet passen, óf pijn doen. 

 • Is jouw kind nogal moeilijk wat wat hij/zij wel en níet aan wil? Ga dan samen winkelen voor de outfit en geef hem/haar keuzes waar jij je in kan vinden. Komen jullie er écht niet uit? Maak dan in de aanloop naar de bruiloft duidelijk dat er van hem/haar wordt verwacht te dragen wat jij hebt uitgekozen en beloof ze zonodig een cadeautje of uitje na de bruiloft als ze zich goed gedragen. 

 • Geef de kinderen een rol tijdens de ceremonie. Maak bloemenmeisjes en bruidsjonkers van hen, of laat ze aan de hand van papa of mama meelopen naar het altaar. Laat ze de ringen brengen, mama’s jurk optillen, maak een bord of boekje waarin zij zelf ook hun handtekening kunnen zetten, geef ze kans om te speechen, iets voor te dragen, of geef bij het uitwisselen van de ringen hen ook iets. Bijvoorbeeld een speciale armband of ook een ring. Zo krijgen ze het gevoel dat jullie met z’n allen trouwen en het dus óók om hen draait. 

 • Uiteraard is het leuk als er een paar foto’s zijn van jullie samen met de kinderen. Maar hun aandachtsspanne is een stuk korter. Neem daarom de oppas mee tijdens de shoot, zodat we een kwartiertje foto’s van jullie gezin kunnen maken en ze daarna weer andere dingen kunnen doen met de oppas. 

 • Zorg dat de oppas leuke dingen met ze doet. Maak een speurtocht, een knutseltafel, zet ergens een tv neer waar ze een filmpje kunnen kijken, of een springkussen, etc. Zolang ze zich niet vervelen, zullen ze ook niet snel op een negatieve manier aandacht gaan vragen. 

 • Maak een tafel waar alle aanwezige kinderen (boven de 4) aan kunnen zitten met de oppas(sen). Zo kunnen ze tussen het eten door nog spelen met elkaar en kunnen alle ouders zorgeloos genieten van het diner. 

 • Laat kinderen onder de 12 met de oppas naar de kamer of naar huis gaan na de openingsdans. Zo hebben ze toch alle facetten van de dag meegemaakt en het kan ook heel leuk zijn om de kinderen te betrekken bij de openingsdans. 

 • Slapen jullie op de locatie of in een hotel in de buurt? Laat de kinderen dan op de kamer slapen van bijvoorbeeld de opa’s en oma’s, tante’s en ooms of goede vrienden waarmee de kinderen ook bekend zijn. De oppas kan daar wachten tot zij terug zijn van het feest. En zo hebben jullie een ononderbroken huwelijksnacht en maakt dat borreltje te veel niet zoveel uit. Gaat het om meerdere kinderen en kan dat niet op één kamer? Vraag dan aan het hotel om twee aangrenzende kamers met een deur ertussen. De oppas kan die open zetten en zo alle kinderen in de gaten houden. 

 • Ontbijt gezellig samen als jullie allemaal op dezelfde locatie hebben geslapen, maar plan ook een nachtje (of meer) weg met z’n tweeën om toch nog extra te kunnen genieten van jullie wittebroodsweken. 

We hopen dat we jullie wat bruikbare tips hebben kunnen geven. Heb jij tips die hier niet bij staan? Laat het ons dan vooral weten! 

TWC-5541.jpg
bottom of page